11.03.2020

па | 11.03.2020

Салодкае задавальненне ці не бачная небяспека!

Дэсерт «Бульба» - здавалася б, што можа быць дрэннага ў дэсерце. Яго зручна ёсць, ён недарагі, да таго ж, на першы погляд, здаецца карысным і пажыўным. Але нават лёгкі «перакус» часам можа быць небяспечным!

Гродзенскай абласной інспекцыяй Дзяржстандарту пры правядзенні праверкі ў адным з гандлёвых аб'ектаў г. Ліды адабраны ўзор прадукцыі – дэсерт глазураваны з раслінным тлушчам на вафлі «Бульба» «Мульцяшкі» у пакаванні масай 35 г., расійскага вытворцы, які быў накіраваны ў акрэдытаваную выпрабавальную лабараторыю. У выніку даследаванняў устаноўлена, што гэты прадукт не адпавядае патрабаванням тэхнічнага рэгламенту Мытнага саюза ТР МС 021/2011 «Аб бяспецы харчовай прадукцыі» па мікрабіялагічных паказчыках бяспекі - колькасць дрожджаў перавышана ў 3,6 разы.

Дрожджы гэта небяспечны мікраарганізм, які выклікае закісанне прадукту, ўздуцце, змяненне густу - ў прадукту з'яўляецца спецыфічны густ і пах. Хутчэй за ўсё, што прадукт з павышаным утрыманнем дрожджаў ў чалавека, яго спажыць, выкліча нястраўнасць, змена балансу мікрафлоры, што не вельмі прыемна і нават небяспечна для здароўя чалавека.

Дадзенае парушэнне могуць справакаваць розныя фактары, такія як
ня якасная мыйка абсталявання пры вытворчасці, невыкананне ўмоў захоўвання пры захоўванні, транспарціроўцы і рэалізацыі як зыходнага сыравіны так і гатовага прадукту.

Па выніках праверкі Гродзенскай абласной інспекцыяй Дзяржстандарту вынесена прадпісанне аб забароне да рэалізацыі дадзенага дэсерту, а прадпрыемству-імпарцёру накіравана прадпісанне аб канфіскацыі з абарачэння небяспечнай прадукцыі.