17.09.2021

па | 17.09.2021

Небяспечная Е-шка!

З пашырэннем асартыменту прадуктаў на рынку, паўстала неабходнасць ўважліва вывучаць іх склад, ад якога залежыць наша здароўе.

У маркіроўцы харчовых прадуктаў сталі ўсё часцей сустракацца нейкія літары з лічбамі і незнаёмыя нам раней словы. Усё гэта - харчовыя дабаўкі, з дапамогай якіх магчыма даўжэй захаваць прадукт, надаць яму больш прывабны знешні выгляд, пах, а таксама смак.

Ва ўсім свеце харчовыя дабаўкі пазначаюць індэксам In - ад Index, а вось у Еўропе іх прынята скарачаць да літары Е, што ў перакладзе значыць Examined - пратэставана. Побач з літарай Е заўсёды варта лікавы код, які азначае прыналежнасць харчовай дабаўкі да той ці іншай групе.

так, лічбы ад 100 да 199 кажуць пра тое, што дадатак з'яўляецца фарбавальнікам (ўзмацняе колер або вяртае згублены ў працэсе апрацоўкі прадукту адценне); ад 200 да 299 - кансервантам (ўплывае на тэрмін прыдатнасці прадукту); ад 300 да 399 – антыаксідант (запавольвае і прадухіляе порчу прадукту); ад 400 да 499 – стабілізатарам (загушчальнікаў, эмульгатора (кансістэнцыя прадукту); ад 500 да 599 – рэгулятарам кіслотнасці, разрыхляльнікаў, рэгулятарам вільготнасці, або рэчывам, якія перашкаджаюць слёживанию прадукту (працуе ў пары са стабілізатарам, захоўвае структуру прадукту); ад 600 да 699 – араматызатараў (ўзмацняльнік густу і водару); ад 700 да 799 - антыбіётыкам; ад 800 да 899 - пакуль няма такіх дабавак (запасны дыяпазон на выпадак з'яўлення новых дадаткаў); ад 900 да 999 - падсалодвальнік, пеногасителем; ад 1000 да 1999 – глазирующим рэчывам, падзельнікам, газосжимателем, герметыкам, тэкстурызатар, солеплавителем.

безумоўна, запомніць абсалютна ўсе харчовыя дабаўкі немагчыма, але распазнаць групу Е-шкі Вы ўжо здолееце. Гэта дапаможа Вам зразумець, для чаго тая ці іншая харчовая дабаўка прысутнічае ў дадзеным прадукце, і ці можна Вам яго ўжываць.

Гродзенскай абласной інспекцыяй Дзяржстандарта пры правядзенні кантрольна-наглядных мерапрыемстваў неаднаразова выяўляліся мучныя кандытарскія вырабы з утрыманнем пірасульфіту натрыю, ці як яго часта пазначаюць Е223, які з'яўляецца недапушчальнай харчовай дадаткам для печыва. Дадзеная дабаўка ставіцца да кансервантаў, антыаксіданты. Ужыванне пірасульфіту натрыю пры вытворчасці мучных кандытарскіх вырабаў з'яўляецца парушэннем патрабаванняў тэхнічных рэгламентаў Мытнага саюза ТР МС 021/2011 «Аб бяспецы харчовай прадукцыі» (пункта 1 артыкулы 5 кіраўніка 1, пунктаў 1, 8 артыкулы 7 кіраўніка 2), TR TS 029/2012 «Патрабаванні бяспекі харчовых дабавак, араматызатараў і тэхналагічных дапаможных сродкаў » (падпунктаў 1, 3 пункта 1, пункта 16 артыкулы 7, прыкладання 8).

Пры выяўленні такой прадукцыі інспекцыяй ініцыюецца яе забарона ўвозу і абарачэння ў Рэспубліку Беларусь, а таксама спыненне дзеянне на яе дакументаў.

На сайце Дзяржстандарту вядзецца рэестр небяспечнай прадукцыі, які ўжо змяшчае вялікую колькасць мучных кандытарскіх вырабаў, у тым ліку дастаткова вядомых гандлёвых марак, якія забароненыя да ўвозу і абарачэння ў Рэспубліцы Беларусь па прычыне наяўнасці ў прадукцыі недапушчальнай харчовай дабаўкі - Е223.

З актуальнай інфармацыяй аб небяспечнай прадукцыі і спыненых дакументах аб пацверджанні адпаведнасці на тэрыторыі Рэспублікі Беларусь, можна азнаёміцца ​​на афіцыйным сайце Дзяржстандарта і ў мессенджер Telegram, дзе функцыянуе афіцыйны канал Дзяржстандарту «Бяспека і якасць» (@gosstandartby).