Калі чай становіцца шкодным
Аб карысці гарбаты напісана нямала, але мала хто згадвае пра тое, што чай можа апынуцца не проста шкодным, але і небяспечным напоем, калі заварваць яго з сапсаванага чайнага ліста, здзіўленага цвіллю.
Цвіль можа з'яўляцца на чайных лісці ў выніку няправільнага захоўвання, пры падвышанай вільготнасці і досыць высокай тэмпературы. Прадукты жыццядзейнасці плесневых грыбкоў і іх спрэчкі могуць захоўвацца на чайных лістах доўгі час і нават кіпячая вада не здольная цалкам абясшкодзіць іх у час заварвання гарбаты.
Гродзенскай абласной інспекцыяй Дзяржстандарту пры правядзенні праверкі ў гандлёвым аб'екце г. Гродно выявлен чай черный байховый индийский «Принцесса Гита» в пакетиках для разовой заварки российского производства.
По результатам испытаний в аккредитованной лаборатории было установлено несоответствие чая требованиям технического регламента Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции» (TR TS 021/2011) па мікрабіялагічнай паказчыку «цвілі». прычым, показатель превысил допустимый уровень в 2,6 разы!
Ужыванне прадукцыі з цвіллю стварае пагрозу нанясення шкоды здароўю чалавека.
Па выніках праверкі выдадзена прадпісанне аб забароне рэалізацыі партыі гарбаты чорнага байхавых індыйскага «Прынцэса Гіта», прадпісанне аб забароне ўвозу і (або) обращения на территории Республики Беларусь. Прадукцыя занесеная ў рэестр небяспечнай прадукцыі, забароненай да ўвозу і (або) обращению на территории Республики Беларусь. Реестр размещен на сайте Госстандарта в свободном доступе.
Акрамя таго, праінфармаваныя зацікаўленыя кантралюючыя органы Рэспублікі Беларусь для хуткага рэагавання і прыняцця мер па спыненні знаходжання ў звароце небяспечнай прадукцыі.