Многія памятаюць савецкія часы, калі адзіным пакавальным матэрыялам у крамах і на рынках была шэрая шчыльная папера. У яе маглі загарнуць усё што заўгодна, прычым цалкам бясплатна. Са з'яўленнем поліэтыленавага пакавання тавар стала прасцей данесці да хаты. Аднак узнікае пытанне - хто павінен плаціць за гэтую зручнасць?
Кошт харчовых тавараў, прадаваных уразвагу, павінна вызначацца па вазе нета (без упакоўкі). Гэта значыць павінна адымацца на вагах вага пакавання. Варта адзначыць, што незалежна ад таго фасуюць ці разважны тавар загадзя або важаць яго ў прысутнасці пакупніка, часцяком прадаўцы не ўлічваюць вагу пакавання і ўзважвае прадукцыю разам з ёй. У такім выпадку пакупнік плаціць за пакаванне па кошце набыванага тавара..
Вось і атрымліваецца, што расфасаваўшы, напрыклад, 10 кг вяленай рыбы па 100 г, коштам 100 рублёў за кілаграм, і «забыўшыся» адтарыць вагу пакавання (5 г), кошт 100 "бясплатных" пакетаў складзе 50 рублёў, за якія заплацілі пакупнікі.
У выніку кантрольных (наглядных) мерапрыемстваў Гродзенскай абласной інспекцыяй Дзяржстандарта ў 2022 годзе былі выяўлены 5 суб'ектаў гаспадарання, «забыўшых» адтарыць вагу ўпакоўкі і расфасаваць 21 найменне прадукцыі ў «бясплатна-платнае» пакаванне. Суб'ектам гаспадарання былі выдадзены прадпісанні аб ухіленні парушэнняў, рэкамендацыі. Асобы, адказныя за фасоўку, прыцягнуты да адміністрацыйнай адказнасці.
Звяртаем увагу пакупнікоў на тое, што калі вага тавару выклікае ў вас сумневы, вы заўсёды можаце скарыстацца кантрольнымі вагамі і пераважыць тавар.