15.03.2021

па | 15.03.2021

15 сакавіка ў Беларусі адзначаецца Дзень спажыўца, які ў гэтым годзе праводзіцца пад дэвізам: «Барацьба з забруджваннем пластыкавымі матэрыяламі»

Да нядаўняга часу беларускаму грамхарчу было трэба сапраўды велізарная колькасць аднаразовых пластыкавых вырабаў - 200 мільёнаў штук у год. Перш за ўсё, гаворка ішла аб шкляначках, вечка для іх і лыжках. Пры гэтым аб'ём імпарту аднаразовых вырабаў значна перавышаў патрэба ў іх беларускага грамадскага харчавання. Напрыклад, па талерках імпарт пераўзыходзіў патрэба ў 92,5 разы. А па кантэйнерах, скрынкам, латкоў і іншым вырабам для захоўвання прадукцыі - больш як у 8 тысяч (!) раз.

Яшчэ адна важная лічба па тэме. У 2019 годзе ў Беларусі было пахавана 65% адходаў палімераў, уключаючы аднаразовую пластыкавы посуд. гэта каля 183 тысяч тон смецця. І толькі 35% такіх адходаў краіна змагла сабраць і перапрацаваць.

Такім чынам, экалогія і навакольнае асяроддзе да нядаўняга часу адчувалі прэсінг з боку пластыкавай посуду, а на рынку назіраўся перакос у бок імпарту.

У выніку ўладам давялося прымаць «неадкладныя» меры, каб паўплываць на сітуацыю, у тым ліку ўводзіць прамую забарону на пластык.

Пералік такой посуду, якую нельга выкарыстоўваць і прадаваць, вызначыў САКАВІК ў пастанове № 14 ад 19 лютага 2020 года № 14: забараняюцца да выкарыстання і продажу ў аб'ектах грамадскага харчавання наступныя віды аднаразовай пластыкавай посуду: відэльцы, лыжкі, нажы, палачкі для выраблення напояў, шклянкі, талеркі, трубачкі (саломка) для напояў, ўпакоўка для прадукцыі грамадскага харчавання і харчовых прадуктаў (кантэйнеры, латкі, скрынкі, ланч-боксы, коррексы, банкі, бутэлькі), за выключэннем упакоўкі для кулінарных паўфабрыкатаў і кандытарскіх вырабаў, кубкі.

Гаворка ідзе пра вырабы і прадметах, цалкам вырабленых з палімерных матэрыялаў (за выключэннем прыродных палімераў, якія не былі хімічна мадыфікаваны).

Аднаразовы посуд і ўпакоўка, вырабленыя з кардона (іншых экалагічна бяспечных матэрыялаў), лямінаванага палімернымі матэрыяламі і / або змяшчаюць пластыкавыя дэкаратыўныя элементы, не ўваходзяць у гэты пералік.

Калі аддзел кулінарыі і іншыя падобныя аб'екты па продажы прадукцыі грамадскага харчавання, размешчаныя на гандлёвай плошчы магазіна (павільёна), які з'яўляецца рознічных гандлёвых аб'ектам, ўваходзяць у яго склад і з'яўляюцца яго часткай, то на іх забарону на ўжыванне і продаж аднаразовай пластыкавай посуду распаўсюджвацца не будзе.

Забарона на выкарыстанне і продаж з 1 студзень 2021 г. у аб'ектах грамадскага харчавання аднаразовай пластыкавай посуду не распаўсюджваецца на аднаразовыя пластыкавыя каўпачкі і вечкі для шклянак і іншых ёмістасцяў, прызначаных для спакоўвання прадукцыі. Тое ж самае тычыцца упакоўкі для вырабленых у грамадскім харчаванні кулінарных паўфабрыкатаў і кандытарскіх вырабаў, у тым ліку прызначаных для далейшай рэалізацыі.

Чым небяспечны пластык для навакольнага асяроддзя

Паводле розных звестак тэрмін яго разлажэння ў глебе складае ад 50 да 500 гадоў. Спальванне падобнага смецця вельмі негатыўна адбіваецца на прыродзе. так, ад спальвання палімераў у вялікіх аб'ёмах у атмасфернае паветра выкідваюцца дыяксіны. Гэтыя таксічныя рэчывы негатыўна ўздзейнічаюць на чалавека, расліны і жывёл. Вырабы з ПВХ і зусім нельга спальваць, бо пры гарэнні яны вылучаюць хлорысты вадарод.

Глабальнай праблемай сучаснасці з'яўляецца забруджванне сусветных вод пластыкам. так, па дадзеных даследавання сусветнага акіяна агульная вага пластыка, які свабодна плавае, складае больш 270 тыс. тон. А ў водах Ціхага акіяна утварыўся «смеццевы» востраў, плошча якога дасягае 15 млн. км2. Усё гэта прыводзіць да павелічэння смяротнасці марскіх жывёл, бо яны прымаюць пластык за ежу, што і прыводзіць да іх гібелі. Гэта тычыцца не толькі рыб, але і птушак.

Чым небяспечны пластык для чалавека

Навукоўцам з Амерыкі ўдалося даказаць, што пластыкавая посуд згубна ўплывае на арганізм чалавека. рэчывы, якія вылучаюцца з пластыкавай тары пры кантакце з ежай ці вадой, дрэнна выводзяцца з арганізма і негатыўна на яго ўплываюць. Шкодныя рэчывы таксама вылучаюць мэбля і вокны, але посуд аказвае найбольш моцнае ўплыў, бо часцей за ўсё непасрэдна выкарыстоўваецца чалавекам. Найбольшую небяспеку нясе вада ў бутэльках, газаваныя напоі, якія доўга захоўваліся ў тары. так, выкарыстанне ёмістасцяў з ПВХ можа прывесці да з'яўлення рака. Гэта тлумачыцца тым, што матэрыял індукуе канцэрагенныя рэчывы, якія назапашваюцца ў арганізме. Акрамя таго, хімічныя рэчывы, якія маюцца ў пластмасе, могуць прывесці да алергіі, бясплоддзя, захворванняў сардэчна-сасудзістай сістэмы і атлусцення.

Самыя небяспечныя віды пластыка

Які ж пластык з'яўляецца самым небяспечным, якой можна выкарыстоўваць і які стаіць зусім пазбягаць?

Полиэтилентерфлатат /ПЭТ. Из него изготавливают бутылки для воды, напояў, расліннага алею, соусаў. Рэкамендуецца не выкарыстоўваць дадзеную тару паўторна, бо яна будзе вылучаць фталат. Гэта рэчыва адмоўна ўздзейнічае на нервовую, эндакрынную і рэпрадуктыўную сістэмы.

Поліэтылен высокай шчыльнасці /ПНД. Используют для изготовления пакетов, бутэлек для малочнай прадукцыі, харчовых кантэйнераў. Выкарыстоўваць можна некалькі разоў, аднак здольны вылучаць фармальдэгіды, якія адбіваюцца на працы дыхальнай і нервовай сістэмы.

Полівінілхларыд /ПВХ. Применяется для изготовления пищевых контейнеров и пленки, вокнаў, мэбля, нацяжных столяў і дзіцячых цацак. Аказваюць вельмі негатыўны ўплыў на ўвесь арганізм чалавека.

Поліэтылен нізкай шчыльнасці /ПЭНП. Из него делают мусорные пакеты упаковку для бытовой химии и техники. Пры раскладанні і нагрэве вылучае фармальдэгід. У іншых выпадках бясшкодны.

Поліпрапілен / ПП. Применяют для изготовления стаканчиков, дзіцячых сокаў, трубачак, падгузнікаў, упаковак для дзіцячага харчавання. Практычна бяскрыўдна.

Полістырол / PS. Материал для изготовления одноразовых ложек, відэльцаў, нажоў, тары для яек, шкляначак, пенапласту і каробак пад дыскі. Вырабы могуць быць выкарыстаны толькі раз. Пры паўторным ужыванні, нагрэве або раскладанні вылучае стырол. рэчыва, якое адмоўна ўплывае на крывяносную, нервовую сістэмы, таксама на печань і ныркі.

Каб пазбегнуць згубнага ўплыву пластыка, старайцеся мінімізаваць яго выкарыстанне. Выкарыстоўвайце экалагічна чыстую тару: тканевыя сумкі замест пакетаў, шкляныя бутэлькі замест пластыкавых.