А сыр не той!

па | 28.11.2022

Адзін з найбольш запатрабаваных малочных прадуктаў у сучасных крамах - гэта сыр. Гатункаў яго існуе вялікае мноства, ад мяккіх, спеюць на працягу пары тыдняў, да цвёрдых відаў, якія вытрымліваюць месячныя захоўванні. Такая разнастайнасць дазваляе кожнаму пакупніку знайсці прапанову, якое адказвае яго фінансавым магчымасцям і смакавым перавагам.

У ходзе правядзення праверкі Гродзенскай абласной інспекцыяй Дзяржстандарта ў адной з гандлёвых сетак Гродзенскага рэгіёна, устаноўлена знаходжанне ў рэалізацыі сыру мяккага авечага з масавай доляй тлушчу ў сухім рэчыве 45 % «eL´NUAR», вытворца ТАА «Рэамол» (Расія), не які адпавядае патрабаванням тэхнічных рэгламентаў Мытнага саюза па фізіка-хімічных паказчыках ідэнтыфікацыі прадуктаў перапрацоўкі малака.

У выніку праведзеных выпрабаванняў у акрэдытаванай лабараторыі масавая доля вільгаці склала 45,8 % пры норме больш 55 %; масавая доля вільгаці ў абястлушчаным рэчыве склала 61,0 % пры норме 67 % і больш; масавая доля хлорыстага натрыю (паваранай солі) склала 5,99 % пры норме 0-5 %.

Фактычныя значэнні паказаных паказчыкаў не дазваляюць ідэнтыфікаваць прадукт як сыр, малаказмяшчальны прадукт з заменнікам малочнага тлушчу, выраблены па тэхналогіі сыру, мяккі», а маркіроўка ўводзіць спажыўцоў у зман адносна выгляду харчовага прадукта, якому вытворца наўмысна надаў вонкавы выгляд і асобныя ўласцівасці прадукцыі, але пры гэтым яна не можа быць ідэнтыфікавана як прадукцыя, за якую выдаецца.

Дзяржаўным камітэтам па стандартызацыі Рэспублікі Беларусь вынесена прадпісанне аб забароне ўвозу і звароту, аб адабранні гэтай прадукцыі з гандлёвых сетак нашай краіны, а сама прадукцыя ўключана ў рэестр небяспечнай, які размешчаны на сайце Дзяржстандарту (https://gosstandart.gov.by/).